Ciasto​ rabarbarowe

8DDBF6E0-3A3D-4D65-BD31-068FA5DB5980
Niby proste, ale jednak wcale nie. Jak przekonałam się na własnej skórze, nawet te najłatwiejsze przepisy mogą się nie udać, szczególnie jak człowiek się spieszy. Wszystkie składniki przygotowane, przepis wybrany, przeczytany. Jestem gotowa.

Mikser stary jak świat, ale jeszcze działa. Od czasu do czasu kopie prądem lub wydziela się z niego zapach spalenizny, ale da się wytrzymać. Lepsze to niż ubijanie ciasta ręcznie. (Tak na marginesie, mam niedługo, bo za 3 miesiące, urodziny 😉 You know what I mean).

Działamy z tym starym gratem.

Krok 1
Odpowiednio wcześnie – to oznacza godzinę latem, dwie zima – wyjmuję masło i jajka z lodówki. Zalecam, inaczej masło będzie za twarde i taki starszy już mikser może tego nie zdzierżyć. A co do jajek, to jest juz wiedza oczywista, że nie piecze się z jajkami prosto z lodówki. Zasada jest prosta, niska temperatura nie sprzyja napowietrzaniu. Wtedy to właśnie ciasto nie jest odpowiednio puszyste.

A skoro już i tak jestesmy w kuchni, możemy sobie przygotować resztę składników. A jak bardzo nam się spieszy, to jajka pod kran z ciepłą wodą, a masło na 5 sekund do mikrofali.

38A8350F-0941-44DA-AABE-AF91C0F774CD

Krok 2
Kroimy rabarbar. A im więcej go tym lepiej. W kawałki, nie większe niż 2-3 cm.

Krok 3
200 gram masła miksujemy z saszetką cukru waniliowego i szklanką cukru. Tu do wyboru, trzcinowy, ksylitol, jaki wam pasuje. Miksujemy 8 minut, aż masa zrobi się puszysta. Pamiętajcie o zbieraniu resztek z brzegów miski.

Krok 4
Pojedynczo dodajemy jajka. W odstępach co 3 minuty. Nie przestajemy miksować. Jeżeli nie potrafimy wbijać jaj jedna ręką, zalecam przygotować je sobie wcześniej, w osobnej misce. Wtedy bez problemu można je pojedynczo dodawać.

Krok 5
Przestajemy miksować. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy drewniana łyżką.

Krok 6
Włączamy piekarnik na 180*, grzanie góra i dół. Smarujemy formę do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto. Zasypujemy kawałkami rabarbaru. Jak ktoś ma ochotę może je ładnie poukładać.

IMG_5516

Krok 7
Wstawiamy do piecyka na 40 minut.

7EFBE33E-92D8-48AC-BFDF-C414B519ED22

Krok 8
Po 35 minutach wycieramy brodę z cieknącej nam ślinki.

A50FC972-0C93-4DC6-BFCC-A60A85772BCCAE34F8D8-2198-4842-8CEF-667912BF84A3F0E44591-AA8E-44A4-9BFD-8C96F4F80692

Krok 9
Wyjmujemy ciasto z piecyka oraz z formy. Układamy na ładny talerz. Posypujemy przesianym cukrem pudrem. Robimy fotki, wrzucamy w komentarze.
IMG_5563
Krok 10
Chowamy się z ciastem w piwnicy, żeby nikt nam go nie zjadł.

Smacznego

Dodaj komentarz